Vår nye vinklubb testet åtte italienske rødviner i blinde. Det var vanskelig å gjenkjenne vinene vi smakte, men prosessen var veldig lærerik. Slik gikk vi frem!

Italiensk vin

Alle fikk beskjed om å ta med seg en italiensk rødvin, da det ble bestemt at tema for vinsmakingen var Italia. Medlemmene fikk også lov å ta med seg smaksopplevelser som komplimenterte vinlandet. Før vinsmakingen startet, ble alle rødvinene pakket inn i folie og gullpapir med sløyfe på. Hver flaske fikk så et nummer. Vi startet med å presentere alle vinene våre, og det var fritt frem å gå og smake når som helst under presentasjonene. Vi hadde penn og papir, og kunne notere og google så mye vi ville. Det ble laget et skjema på nett hvor alle kunne avgi sine svar. Her gjettet vi altså hvem som presenterte vin nummer 1,2,3…osv. Det funket veldig fint. De aller fleste klarte faktisk ikke å gjette sin egen vin. Vinneren ble premiert med vin, bok, blad og smaksopplevelser fra Italia.

Italienske smaksopplevelser som komplimenterte vinlandet.

Hva lærte vi?

Flere i vinklubben mente de var på lavt nivå når det gjaldt kunnskap om vin. Målet med vinklubben er å lære mer. Vi lærte blant annet at Puglia-området produserer «Primitivo-druen» som er det italienske navnet for «Zinfandel». Puglia ligger sør i Italia som er en god forutsetning for å produsere Primitivo. En av vinene vi smakte inneholdt også en annen drue typisk fra Puglia som heter Montepulciano.

Andre ting vi lærte var at Amaronen er dyr fordi det trengs dobbelt så mange druer for å lage den. I stedet for at druene blir sendt rett til pressing etter innhøsting, legges de ut for tørking. Etter fire måneder har de mistet halvparten av vekten sin. Vannet fordamper, men smaken, kraften og sukkeret blir igjen. Det er derfor Amarone fyller munnhulen med intens, tykk smak av tørket frukt og mørke bær. Man kan vel egentlig si at Amaronen er laget på rosiner.

Amarone della Valpolicella er en av de fineste italienske vinene. Den kommer fra Veneto i distriktet Valpolicella, like nord for Verona. En Amarone har aldri mindre enn 14 % i alkoholinnhold og lagres i minst tre år før den selges. Men en Valpolicella er ikke det samme som en Amarone della Valpolicella. Valpolicella er bare distriktet hvor Amaronen lages. Heter vinen bare Valpolicella uten «Amarone», så er det ikke samme kvalitet.

De åtte italienske rødvinene ble kamuflert av folie, gullpapir og sløyfe.

Forskjell på Valpolicella, Ripasso og Amarone?

Ripasso er en metode i vinproduksjonen, som brukes til valpolicellavin fra Veneto i Italia. En vanlig valpolicella får da en andre gangs gjæring sammen med gjæringsrestene fra produksjon av recioto eller amarone. Sånn sett kan vi rangere disse vinene slik:

1) Valpolicella — en vin produsert i Valpolicella som har følgende blanding av druer:

Corvina Veronese (40–70 %)
Rondinella (20–40 %) og
Molinara (5–20 %)

2) Valpolicella Ripasso — en Valpolicella som har fått andre gangs gjæring sammen med gjæringsrestene fra produksjon av recioto eller amarone.

3) Amarone — en Valpolicella som er laget på tørkede druer og lagret i tre år slik som nevnt ovenfor. Den fineste av vinen fra distriktet!

Dette er Amaronen som vi smakte. Den har hele 16,5% alkohol og smakte godt. Den er helt ny på Vinmonopolet og kan anbefales. Den er også økologisk.

Fasoli Gino A Amarone della Valpolicella 2016. Trykk på bildet for å kjøpe hos Vinmonopolet.

Tema for neste vinsmaking?

Vinneren av vinsmakingen fikk velge neste tema. Hun valgte bobler som er tema. Ingen spesifikke land, men vin med bobler. Det blir spennende. For mange ble det veldig vanskelig å skille åtte viner, derfor tenkte vi at vi kun tester fire-fem flasker i blinde neste gang. Så kan man i stedet komplimentere med de andre vinene i tillegg, hvor vi heller prøver å forstå druen og smaken — altså ikke smake i blinde.

Vi gleder oss veldig til neste vinsmaking!

/ Italia, Rødvin